Mijnspoor | Ws

ijnspoor van de Willem-Sophia mijn

De aanleg van het mijnspoor

Situatie mijnspoor Willem-Sophia Mijn (1950) (Foto: Ron Slangen)

Station Spekholzerheide

tation Spekholzerheide is een voormalig station aan de in 1988 gesloten Miljoenenlijn in de gemeente Kerkrade. Sinds 1995 is het beperkt in gebruik als halte met enkelspoor voor de museumlijn van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Het voormalige emplacement is opgebroken en werd gesaneerd ten behoeve van woningbouw.

Spekholzerheide (vanaf 14 augustus 1972 Kerkrade West) was vroeger een groot station vanwege de plaatselijke steenkoolmijnen Willem - Sophia en de Domaniale Mijn. Het grootste deel van het rangeerterrein behoorde ook tot die mijnen. Het station lag vanaf het begin tot in de tweede wereldoorlog aan een dubbelsporige lijn Heerlen - Simpelveld bij km. 8.197.

Met ingang van 1 juni 1944 is de spoorlijn Schaesberg - Simpelveld enkelsporig gemaakt en is op het baanvak Spekholzerheide - Kerkrade Centrum blokstelsel A in dienst gesteld en met ingang van 9 mei 1949 is de reizigersdienst ingevoerd. Na het sluiten van de mijnen in Limburg eind jaren zestig was het gedaan met het grote emplacement. Wat overbleef waren twee perronsporen waarnaast een losweg met losperron. (Bron: Klassiekebeveiliging.com)

Het emplacement met het stationsgebouw d.d.-19 augustus 1959 (Fotos-J.G.C. van de Meene)

Omdat de Willem-Sophia mijn tot 1914 geen eigen kolenwasserij had, werden de kolen met daarin grote hoeveelheden steenafval,  ongewassen per spoor naar België vervoerd. In 1914 kwam er een eigen kolenwasserij. Het steenafval werd vervolgens , middels een loopband vervoerd naar het steenstort "op de Gracht". Het steenafval moest het mijnspoor dus kruisen en daarvoor werd een transportbrug over het spoor gerealiseerd. (Zie foto's hieronder)

Het spooremplacement nabij de verlaadplaats en de wasserij

Het spooremplacement nabij de verlaadplaats en de wasserij

Het mijnspoor gefotografeerd vanaf de steeds groeiende steenberg ca. 1940

Wordt vervolgd...