Wat de mijn ons naliet | Sm. Wa

Staatsmijn Wilhelmina

Schacht I

De foto hiernaast (rechts) toont de locatie van schacht I.

Bij schacht I van de Sm. Wilhelmina wordt nog steeds door S.O.D.M. (Staatstoezicht Op De Mijnen) de stand van het mijnwater gemeten.

Op de plek waar vroeger de grote, stalen schachtbok stond, is tegenwoordig alleen nog een stalen deksel te vinden, waaronder zich de peilbuis bevindt en waar nog regelmatig het mijnwaterpeil gemeten wordt. Deze schacht is overigens niet de enige schacht, waar regelmatig het mijnwater wordt gemeten. Dit gebeurt ook onder andere bij: Schacht II van de ON-I, schacht II van de mijn Julia, en schacht II van de Sm. Beatrix.

Schacht I

Schacht I. In het groen is een deksel verstopt, waaronder zich een peilbuis bevindt.

Schacht II

Op zo'n 35 meter van schacht I, ligt onder een 3 meter hoge, aarden wal, schacht II.

Schacht II

Schacht II ligt verscholen onder een hoge, aarden wal

Kolenwagons, afkomstig van de Staatsmijnen

Op het oude mijnterrein, vlakbij de plaats waar de schachtbokken stonden, staan twee kolenwagons, afkomstig van de Staatsmijnen.

Deze zijn door DSM in 1994 geschonken aan de "Zuid-Limburgse-Stoomtrein-Maatschappij", de ZLSM.

Vanaf 1999 zijn ze een mijnmonument en eigendom van de gemeente Landgraaf.

Een klein stukje verderop, is eind 2009 begonnen met het herstellen van de ingang van de leermijn van de Sm. Wilhelmina. Deze ging oorspronkelijk enkele honderden meters de steenberg in. Ook is er voor deze ingang een persluchtlocomotief geplaatst. Deze persluchlocomotief stond voorheen opgesteld op het perron, op het station Simpelveld, thuisbasis van de Z.L.S.M.

Persluchtlocomotief voor de ingang van de voormalige leermijn

Persluchtlocomotief voor de ingang van de voormalige leermijn

Persluchtlocomotief voor de ingang van de voormalige leermijn

Oude ingang leermijn

Er bestonden overigens nog meerdere ingangen van deze leermijn. Richting de noordkant van de steenberg is er een nog te ontdekken (Links), maar van de andere ingangen zijn alle sporen gewist.

Ook staat voor de voormalige OVS, de Gedachteniskapen van de Mijnwerkers. (Rechts) Meer informatie hierover vindt u onder de rubriek: Religie.

De Gedachteniskapel van de Mijnwerkers

Naast de ingang van de leermijn vinden we het voormalige O.V.S.-gebouw, waarop de gevel nog de letters "ONDERGRONDSE VAKSCHOOL ST M WILHELMINA" te lezen valt.

Vlakbij de voormalige ingang van de mijn, staat nog een gedeelte van de mijnmuur (koelmoer), die de slopershamer destijds is ontlopen.

Op de noordhelling van de steenberg staat een monument ter nagedachtenis aan het mijntijd in Kerkrade. Initiatiefnemer was Th. v.d. Wetering en werd in 1982 gerealiseerd. In dit monument is het schachtwiel van schacht II van de Staatsmijn Wilhelmina verwerkt.

Monument Schachtwiel

Monument Schachtwiel

Monument Schachtwiel

Bovenop de Wilhelminaberg is vlak na de herstructurering van het landschap, een outdoor skipiste gerealiseerd. Later werd de piste overdekt en weer later werd deze uitgebreid, tot Europa's grootste indoor skipiste.

De Wilhelminaberg anno 1984. Op de achtergrond de Julia mijn te Eygelshoven. Aan de horizon de steenbergen van de steenkolenmijnen van onze oosterburen

In oktober 2006 werd begonnen met de aanleg van de langste onoverdekte trap van Nederland. In mei 2007 waren de werkzaamheden aan de trap voltooid, en in juni 2007 werd hij officieel in gebruik genomen. De totale trap overbrugt een hoogte van 90 meter en is 250 meter lang. De trap bestaat uit 22 delen met daartussenin telkens een plateautje.

Loopbrug naar de trap "Staatsmijn Wilhelminaberg 1906 - 1969"

De langste, onoverdekte trap van Nederland

De delen zijn onderaan breed en bestaan uit 20 traptreden. Naar boven toe worden ze steeds smaller en tellen 24 treden. Onderaan de trap ligt een vijver. Over deze vijver loopt een verbindingsbrug die de trap verbindt met de Overstehofweg. De zijkant van deze brug is een blijvende herinnering aan het mijnverleden: er staat een inscriptie ‘Staatsmijn Wilhelmina 1906 – 1969’.

Concessiepaaltje

Concessie-grenspaal

In een veld, op de concessiegrens van de Staatsmijn Wilhelmina (Wa) en de Oranje-Nassau II mijn, voorheen de mijn "Carl" (C), troffen we een oude, betonnen concessie-grenspaal aan. Deze concessie-grenspalen stonden op de grens van twee steenkoolconcessies. Het is één van de weinig overgebleven, stille getuigen van de mijnbouw in Limburg

Een andere overgebleven concessie-grenspaal is die van de Oranje-Nassau I mijn (Oranje Nassau) en de Oranje-Nassau II mijn (Carl). (Zie Oranje-Nassau II mijn)